Κέικ Λωτού από κήπο..

Είμαστε στην όμορφη χειμερινή Ελλάδα. Τα φρούτα που θα βρεις σε λαϊκές αγορές και super market είναι από την ελληνική γη. Ή μήπως όχι; Τέλεια! Έχουμε χάσει κάθε εντοπιότητα σε φρούτα και λαχανικά. Μόνο η γιαγιά και ο παππούς γνωρίζει τι φύτρωνε ανέκαθεν στην ελληνική γη. Το φρούτο που ψάχνουμε για την καταγωγή του είναι ο ΛΩΤΟΣ! Ε, εντάξει! Λωτούς έδωσε και η πλανεύτρα Κίρκη στον Οδυσσέα και τους συντρόφους του για να ξεχάσουν τον πηγαιμό για την Ιθάκη. Άρα,ο λωτός αποτελεί φρούτο της ελληνικής γης για αιώνες. Η επίσημη ονομασία είναι Διόσπυρος.

οι δικοί μου λωτοί...για το "διάσημο" κέικ!
οι δικοί μου λωτοί…για το «διάσημο» κέικ!

Για περισσότερες πληροφορίες κοίτα στο Βικιπαίδεια εδώ . Μπορείς να τον βρεις σε όλο τον κόσμο με πρώτη παραγωγική χώρα την Κίνα!

Εγώ τον λωτό τον βρήκα στο περιβόλι μου. Τόσο απλά. Το φύτεψε ο πατέρας μου πριν 15 χρόνια και απολαμβάνουμε τους καρπούς του από τον 3ον ή 4ον χρόνο. Κάθε χρόνο μας προσφέρει περισσότερους καρπούς και γίνονται όλοι «μέλι».Η γλυκύτητα είναι αυτή που «μεθά» όποιον καταναλώνει λωτούς. Μαγεύεται.

το δέντρο του λωτού στο περιβόλι μου!
το δέντρο του λωτού στο περιβόλι μου!

Στην αρχή , όμως ,δεν ξέραμε με ποιον τρόπο τρώγεται ,γιατί αν τον κόψεις από το δεντρο νωρίς στυφίζει πάρα πολύ και αν τον κόψεις  αργά απλά τον «τρώει» η φύση. Η διαδικασία είναι η εξής: μαζεύεις τους καρπούς από το δέντρο όταν αυτό ρίξει όλα του τα φύλλα , αποθηκεύεις τους καρπούς σε σταθερή θερμοκρασία ψυγείου/συντήρηση (-5, -6  βαθμούς Κελσίου), το καταναλώνεις αφού αφήσεις τον καρπό εκτός ψυγείου για 2 με 3 ημέρες όπου ωριμάζει πλήρως το φρούτο. Ταλαιπωρία; Μην νοιάζεσαι. Αγόρασέ το ,αλλά μην το βάλεις στο ψυγείο αν είναι σκληρός ο καρπός, όπως τα αβοκάντο (αν έχετε ακουστά..).Θα ωριμάσει σε 2-3 ημέρες και θα μαλακώσει εσωτερικά. Θα είναι γεμάτο βιταμίνη C ( πιο πολύ και από τα εσπεριδοειδή!!) και όλο γλύκα.

Τη συνταγή που σας δίνω την βρήκα κάποτε σε ένα αγγλικό site και ομολογώ πως κάθε φορά που κάνω το κεϊκ λωτού, όλο και κάποια παραλλαγή θα προκύψει.

  • 240 γρ. ΛΩΤΟΥΣ  (5 με 6 φρούτα περίπου, αν είναι ώριμοι καλώς ,διαφορετικά θα προσθέσουμε περισσότερη ζάχαρη ή υποκατάστατο αυτής)
  • 200 ΑΛΕΥΡΙ (που φουσκώνει μόνο του)
  • 160 γρ. ΖΑΧΑΡΗ ή υποκατάστατο (δεν έχω δοκιμάσει stevia αλλά γιατί όχι!!)
  • 100 γρ. ΣΤΑΦΙΔΕΣ ( ή όχι)
  • 100 γρ. ΚΑΡΥΔΙΑ ψιλοκομμένα (ή όχι)
  • 1 κουτ.του γλυκού ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ
  • 1 κουτ.του γλυκού ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ
  • 1 κουτ.του γλυκού ΚΑΝΕΛΑ
  • 60 γρ.ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ
  • 60 γρ. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
  • 1 ΑΥΓΟ
  • ΑΛΑΤΙ ελάχιστο
  • 1 κουτ.του γλυκού  ΣΟΔΑ

Η εκτέλεση είναι ίδια με κάθε κεϊκ που έχεις φτιάξει. Η διαφορά είναι οι λωτοί. Καθαρίζουμε κόβοντας οριζόντια μόνο το κοτσανάκι με ένα μαχαίρι. Κάνουμε ένα σταυρό κάθετα με το μαχαίρι στο εσωτερικό του φρούτου και χαράζουμε εσωτερικά το φρούτο κάτω από τη φλούδα του. Με ένα κουταλάκι αδειάζουμε το περιεχόμενο. Με τον ίδιο τρόπο το τρώμε και ωμό. Σαν να είναι το μπολάκι με τις βιταμίνες μας!  Σε ένα κατσαρολάκι το βράζουμε ελαφρά σε χαμηλή φωτιά και  προσθέτουμε  ζάχαρη, αν δεν είναι ώριμο το φρούτο. Υπολογίζουμε μία κοφτή κουταλιά της σούπας ζάχαρη για κάθε φρούτο επιπλέον. Ο πολτός ανακατεύετε με τη σόδα και κρυώνει .Προστίθετε στο μίγμα του κέικ έπειτα,μαζί με όλα τα υλικά. Προθερμαίνουμε στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 35 λεπτά σε φούρνο (πάνω-κάτω). Θα είναι μαλακό στο εσωτερικό σαν άψητο, αλλά  αυτό είναι το αναμενόμενο!

πολτός λωτού_στάδιο 2
πολτός λωτού_στάδιο 2
κέικ λωτού_στάδιο 3
κέικ λωτού_στάδιο 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

κέικ λωτού_στάδιο 4
κέικ λωτού_στάδιο 4

 

κέικ λωτού_στάδιο 5
κέικ λωτού_στάδιο 5
κέικ λωτού_homemade

 

Σημαντικό:

Θερμίδες 375 kcal ,

πρωτεϊνη :4,1 γρ. ,

υδατάνθρακες :55,4 γρ. ,

λίπος :16,4 γρ.

για 100 γραμμάρια κέικ στις παραπάνω ποσότητες υλικών.

Βέβαια ,όποιος θελήσει κάτι περισσότερο αν επικοινωνήσει μαζί μου στο patzaroula@yahoo.gr

Ρίξε μιά ματιά και στους συνδέσμους…

Patzaroula on Facebook

Patzaroula on Instagram

Patzaroula on Google+

Και αν σου άρεσε το άρθρο μπορείς πάντα να το μοιραστείς στα παρακάτω link ή να αφήσεις το σχόλιό σου για την δική σου εμπειρία..

Advertisements

7 thoughts on “Κέικ Λωτού από κήπο..

      1. Η πατατά αντικαθιστά συνήθως το αυγό σε συνταγές χορτοφάγων και vegan.Σημειώνω όμως πως το αυγό έχει πολλά ωφέλιμα συστατικά όπως πρωτείνες,οι οποίες δεν μπορούν να αντικαθιστούν σε θεπτική αξία με κάτι άλλο.Στην συγκεκριμένη περίπτωση,αφαίρεσε το αυγό και πρόσθεσε φύλλα ζελατίνης 3-4 σύμφωνα με τις οδηγίες και το αποτέλεσμα θα σε ικανοποιήσει..Η πηκτίνη που περιέχει θα «δέσει»το γλυκό.Φιλιά!

        Μου αρέσει!

        1. Σ’ ευχαριστώ πολύ! Σκεφτόμουν λιναρόσπορο μα όταν έρθει πάλι η εποχή των λωτών και έστω για λίγο μετατραπούμε σε λωτοφάγοι θα σε ενημερώσω!

          Μου αρέσει!

  1. Ανακάλυψα τους λωτούς πριν από 2-3 χρόνια και από τότε κάθε τέλος φθινοπώρου τους αναζητώ στην αγορά για να τους απολαύσω. Είναι ένα υπέροχο φρούτο, με τόσο λεπτή γεύση και άρωμα που δεν συγκρίνεται με κανένα. Η καλύτερη πηγή λωτού που έχω ανακαλύψει είναι ένας πωλητής στη λαϊκή της γειτονιάς μου, που τον λένε Τηλέμαχο! Εντάξει, πες μου τώρα ότι δεν είναι καρμικό να καλλιεργεί λωτούς…
    Πέρα από αυτό, το κέικ φαίνεται λαχταριστό και η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να φανταστώ τη γεύση του. Θα κρατήσω τη συνταγή και στην επόμενη λωτοφάση θα το δοκιμάσω.

    Καλημέρααααααα
    Ελένη
    https://myfortysomethingworld.wordpress.com/

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Το κέικ λωτού φαίνεται πολύ ενδιαφέρον και είναι μια συνταγή που δεν έχω ξαναδεί. Θα αγοράσω λωτό να δοκιμάσω τη γεύση. Νομίζω μία φορά πρέπει να έχω φάει ένα κομμάτι λωτού, όταν ήμουν παιδί, αλλά με φόβο ψυχής, γιατί νόμιζα ότι θα ξεχάσω ποια είμαι και θα την πάθω, όπως έγινε στην Οδύσσεια! Καμία αμνησία δεν έπαθα φυσικά. Αν μου αρέσει η γεύση του λωτού, θα προσπαθήσω να φτιάξω και το κέικ. Ευχαριστούμε!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s