ασπαρτάμη, η γλυκιά!

Posted on

sweet go!!!!
sweet go!!!!

Η EFSA [Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων ]  επιβεβαιώνει ξανά την ασφάλεια της ασπαρτάμης.
«Ψήφο εμπιστοσύνης» στην ασφάλεια του πιο γνωστού ολιγοθερμιδικού γλυκαντικού έδωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σήμερα Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013, δημοσιεύοντας την τελική επιστημονική γνωμοδότησή της αναφορικά με την ασφάλεια της ασπαρτάμης. Η Ομάδα της EFSA που είναι αρμόδια για τα πρόσθετα των τροφίμων και τις πηγές θρεπτικών συστατικών που προστίθενται στα τρόφιμα (ANS Panel) πραγματοποίησε την πλήρη αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων δεδομένων αναφορικά με την ασπαρτάμη και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ασπαρτάμη και τα προϊόντα διάσπασής της είναι ασφαλή για κατανάλωση από όλες τις ομάδες του πληθυσμού στην εγκεκριμένη τιμή Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης (ADI = 40mg/ κιλό σωματικού βάρους/ ημέρα) και ότι δεν τίθεται θέμα ασφάλειας στα σημερινά επίπεδα κατανάλωσης. Η νέα αυτή αξιολόγηση έγινε στα πλαίσια της προγραμματισμένης επαναξιολόγησης όλων των πρόσθετων τροφίμων που εγκρίθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν τον Ιανουάριο του 2009.

Φήμες λένε…

Παρά την ξεκάθαρη επιβεβαίωση της ασφάλειάς της και τον επιβεβαιωμένο ρόλο τόσο της ασπαρτάμης, όσο και των υπόλοιπων ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών στον αποτελεσματικότερο έλεγχο του σωματικού βάρους, από παντού «ξεπηδούν» στο διαδίκτυο, κυρίως σε ανυπόγραφα blogs, αβάσιμα δεδομένα που παραπληροφορούν. Δεδομένα που αναφέρονται σε δυσμενείς επιδράσεις των γλυκαντικών στην υγεία μας και δεν βασίζονται σε κανένα επιστημονικό στοιχείο. Μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο αρκεί για να δείτε με πόσες αντικρουόμενες ιστορίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι καταναλωτές αναφορικά με το θέμα της ασφάλειας των γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων.

Ωστόσο, όλες οι κινδυνολογικές ιστορίες κρίνονται ανυπόστατες και μη τεκμηριωμένες επιστημονικά, κάτι που επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά σήμερα, μετά την πλήρη και λεπτομερή αξιολόγηση της ασπαρτάμης από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι τα επιστημονικά γεγονότα θα κάνουν τις ανυπόστατες φήμες να σταματήσουν και ας τελειώνουμε με την παραφιλολογία. Τα επιστημονικά δεδομένα «μιλάνε» από μόνα τους: Η ασπαρτάμη είναι ασφαλής!

Αναδημοσίευση από nutrimed [http://www.nutrimed.gr/exelixeis__trofima/asfaleia_katanaloti/asfalis_i_aspartami_sumfona_me_nea_ek8esi_tis_efsa.html ]

Πηγή:  http://www.esfa.europa.eu

Advertisements

3 thoughts on “ασπαρτάμη, η γλυκιά!

  […] μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αυξηθούν τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα επίπεδα […]

  Μου αρέσει!

  K XONDROY said:
  18/12/2013 στο 09:55

  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ … ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΜΕ ΝΕΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ…. ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΜΕ ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ …..ΜΠΟΡΕΙΣ!!!!!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s