Ο «ΝΙΚΑΣ»,ο «ΥΦΑΝΤΗΣ» και τα πράσινα άλογα.

Posted on Updated on

Δελτίο τύπου από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων.efet

19 Απριλίου 2013

Παρουσία φαινυλοβουταζόνης σε προϊόντα «Νίκας Μοσχάρι» που περιείχαν DNA ιπποειδούς, δηλαδή άλογο και μάλιστα εμβολιασμένο με την αυτή την ουσία  .

« Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών ελέγχων του Γενικού Χημείου του Κράτους και σε συνέχεια του από 8 Απριλίου 2013 Δελτίου Τύπου του ΕΦΕΤ, τα δύο δείγματα της εταιρείας «Π. Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ» της σειράς «ΝΙΚΑΣ ΜΟΣΧΑΡΙ» που είχαν παρασκευασθεί με βόειο κρέας προέλευσης ΙΤΑΛΙΑΣ και είχαν βρεθεί θετικά σε παρουσία DNA ιπποειδούς, βρέθηκαν θετικά στην φαινυλοβουταζόνη (phenylobutazone).

  • Προ-ψημένα κατεψυγμένα μπιφτέκια “IFANTIS” σε συσκευασία 10 τεμαχίων με καθαρό βάρος 800g και ημ/νία λήξης 15/11/2013 (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό >50%) που παρασκευάζονται από την εταιρεία “ΥΦΑΝΤΗΣ Α.Ε.” (Σενέκα 4, Κηφισιά)
  • Λουκάνικα τύπου Φρανκφούρτης με εμπορική ονομασία «NIKAS ΜΟΣΧΑΡΙ λουκάνικα τύπου Φρανκφούρτης», 280 g, ημ/νία λήξης 5/5/2013, (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό >10% & <25%)
  • Παριζάκι με εμπορική ονομασία «ΝΙΚΑS ΜΟΣΧΑΡΙ παριζάκι», 300 g, ημ/νία λήξης 6/6/2013 (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό >1% & <20%) ,που παρασκευάζονται από την εταιρεία “Π. Γ. ΝΙΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε.” (22ο χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, Αγ. Στέφανος Αττικής).

Ενημερώνουμε το καταναλωτικό κοινό ότι τα προϊόντα αυτά έχουν αποσυρθεί από τα ράφια από το τέλος Μαρτίου 2013 και δεν βρίσκονται πλέον στην αγορά. Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα σχετικά με το θέμα της ύπαρξης DNA ιπποειδούς σε προϊόντα από βόειο κρέας, βρίσκονται στον διαδικτυακό ιστότοπο του ΕΦΕΤ : http://portal.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/horse_meat_alert

Οι έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη για την πλήρη αποτύπωση και εξάλειψη του προβλήματος στην χώρα μας. Οι ενέργειές μας πλέον καθοδηγούνται από τα υπάρχοντα ευρήματα των ελέγχων καθώς και την πορεία των εργαστηριακών δοκιμών. »

ΑΛΗΘΕΙΑ : Για ποιο λόγο ελέγχεται η παρουσία της ουσίας φαινυλοβουταζόνη;99px-Collagentriplehelix

     Η ουσία φαινυλοβουταζόνη (phenylbutazone) αποτελεί   κτηνιατρικό   αντιφλεγμονώδες φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται μόνο για τη θεραπεία αλόγων, τα οποία δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση (για παράδειγμα χορηγείται σε άλογα αγώνων και άλογα που προορίζονται ως κατοικίδια ζώα). Επομένως, η παρουσία της φαινυλοβουταζόνης δεν επιτρέπεται στην διατροφική αλυσίδα και δεν πρέπει να βρίσκεται στα τρόφιμα. Με βάση την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τα κατάλοιπα κτηνιατρικών φαρμάκων στα τρόφιμα, προκύπτει ότι η φαινυλοβουταζόνη σπανίως εντοπίζεται στο κρέας αλόγου και επομένως η πιθανότητα οι Ευρωπαίοι καταναλωτές να έχουν εκτεθεί στη φαινυλοβουταζόνη  μέσω της κατανάλωσης κρέατος αλόγου εκτιμάται ότι είναι χαμηλή.

Οι αρμόδιες αρχές των Κρατών – Μελών στο πλαίσιο της συνολικής διερεύνησης δόλιων πρακτικών στον τομέα της εμπορίας ορισμένων τροφίμων με βάση το βόειο κρέας προχωρούν στη διεξαγωγή δοκιμών και ως προς την παρουσία φαινυλοβουταζόνης σε κρέας αλόγου. Επιπρόσθετα η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχουν εξουσιοδοτηθεί να παράσχουν έως τις 15 Απριλίου 2013 κοινή επιστημονική γνωμοδότηση για το θέμα .

ΑΛΗΘΕΙΑ : Υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του καταναλωτή στην περίπτωση που  εντοπιστεί DNA αλόγου σε προϊόντα για ανθρώπινη κατανάλωση;

     Το θέμα της παρουσίας κρέατος αλόγου σε προϊόντα και παρασκευάσματα  κρέατος τα οποία δεν επισημαίνονται ως τέτοια, αποτελεί δόλια πρακτική  στην εμπορία τροφίμων και δεν σχετίζεται με την ασφάλεια των προϊόντων   αυτών. Η εκτίμηση επικινδυνότητας που διενήργησαν οι Επίσημες Αρχές την   Ιρλανδίας και η οποία βασίστηκε σε έγκυρα, επιστημονικά δεδομένα, αξιολόγησε τους  δυνητικούς παράγοντες κινδύνου που αφορούν στα συγκεκριμένα προϊόντα (π.χ. μπιφτέκια), και κατέληξε στο ότι δεν αναμένεται κίνδυνος για την δημόσια υγεία.

Όσον αφορά δε στα κατάλοιπα κτηνιατρικών φαρμάκων, όλα τα προϊόντα τα οποία  διαπιστώνονται θετικά ως προς την παρουσία DNA αλόγου ελέγχονται παράλληλα και ως προς την παρουσία του φαρμάκου φαινυλοβουταζόνης.

   Άποψη της συγγραφέα:  a little Beetroot                                                       

    Παρα τις όλες προσπάθειες του Κρατικού Μηχανισμού (π.χ. Ε.Φ.Ε.Τ.) ακόμα και των    Ευρωπαϊκών Οργανισμών (π.χ. EFSA)για ενημέρωση των καταναλωτών μέσω των επίσημων ιστιοσελίδων και τις ανακοινώσεις απο διάφορους ιστιότοπους που δείχνουν ενδιαφέρον στο διατροφικό αυτό σκάνδαλο,τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που έχουν ευρεία αποίχηση στο κοινό, όπως η τηλεόραση ,έχουν αποσιωπίσει το θέμα και φέρονται σαν να μην υπάρχει λόγος ενημέρωσης.

Θέλω να παρακαλέσω αυτούς που εχουν λάβει ενημέρωση για τις παράνομες ενέργειες των κρεατοβιομηχανιών/βιοτεχνιών  να μεταφέρουν το μήνυμα σε όσους περισσότερους μπορούν. Είναι για το κοινό καλό όλων μας ,σαν μία παγκόσμια  κοινωνία που υποφέρει απο έναν ύπουλο «διατροφικό πόλεμο».

Σας ευχαριστώ, η συγγραφέας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s